×

Log-in
Nog geen account? klik hier!


Wachtwoord vergeten? klik hier!

Geplaatst door: Stekt.

Geplaatst op: 21 Feb 2020

Stekken van de pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant is onwijs populair. Het is een makkelijke plant, die nóg makkelijker te stekken is. Oftewel: een ideale plant voor de beginnende planten stekker! Maar hoe doe je dat een pannenkoekenplant stekken?

Wat is een pannenkoekenplant?
De pannenkoekenplant heet officieel de pilea peperomioides. Het is een plant met dunne stelen en platte, ronde bladeren (pannenkoeken). Waarschijnlijk heb jij hem al wel ergens gespot, hij is namelijk helemaal hip! De plant is makkelijk in de verzorging. Hij wordt blij als je hem 1x per week een klein beetje water geeft en de grond licht vochtig houdt. Dit kun je heel makkelijk controleren door je vinger in de aarde te stoppen en zo te voelen of de grond droog of nat is. Daarnaast houdt de pannenkoekenplant van zonlicht, maar staat liever niet de hele dag in de volle zon. Houdt hier dus rekening mee bij de keuze van zijn standplaats. En wat betreft de stekjes, hier hoef je eigenlijk niks voor te doen! De volwassen moederplant maakt vanuit haar wortels vanzelf baby’s die ineens boven de aarde verschijnen. Deze baby pannenkoekenplantjes kun je heel makkelijk stekken, lees hieronder hoe!

Stekken Stappenplan

 1. Wacht tot de baby groot genoeg is
  Je ziet vanzelf kleine pannenkoekenplantjes tevoorschijn komen uit de grond. Toch kun je beter nog even geduld hebben en wachten met stekken. De kans op een geslaagde stek is groter als het plantje iets meer volgroeid is. Wacht tot het plantje ongeveer 2-3cm boven de grond uitsteekt.
 2. Snijd of knip het plantje van de moederplant
  De babyplant is een soort vertakking aan de wortel van de moederplant. Het is belangrijk dat je het stekje zo dicht mogelijk bij deze vertakking wegsnijdt of knipt. Zo houd je namelijk zo veel mogelijk wortels aan je babyplant. Je kunt het beste met je vingers in de aarde wroeten en voelen waar de vertakking zit. Hier kun je dan met een schoon mesje of schone schaar het stekje afsnijden/knippen. De moederplant hoef je dus niet uit de pot te halen, dat scheelt stress voor de moederplant. Deze kan dan gewoon lekker doorgroeien!
 3. Zet het stekje op water
  Wanneer je het stekje van de moederplant hebt weggehaald, kun je deze in een flesje met water zetten. Zorg dat de stengel in het water zit, maar dat de bladeren droog blijven. Verschoon het water om de paar dagen. Na een paar dagen zullen er wortels groeien uit de stengel. Je stek slaat aan! Sommigen zetten het stekje meteen in de grond, dat kan ook. Wij zijn meer fan van stekken op water, want het is heel leuk om de groei van de wortels in de gaten te houden!
 4. Zet het stekje in de aarde
  Wanneer de wortels van het stekje lang genoeg zijn, kan ie in de aarde. Zorg dat de wortels ongeveer 2cm lang zijn. Vul een klein potje met aarde, maak een gat met je vinger, zet het steeltje van het stekje met de wortels voorzichtig in dit gat en vul aan met aarde. That’s it! Geef het kleintje in het begin veel aandacht en liefde, maar verzorg deze verder net zo als de moederplant.

Hebben jullie al een pannenkoeken-familie in huis? Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met het stekken van de pannenkoekenplant!Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen


Reacties: