×

Log-in
Nog geen account? klik hier!


Wachtwoord vergeten? klik hier!

Geplaatst door: Stekt.

Geplaatst op: 15 Mar 2020

Binnenpotje

Soms zie je wel eens dat mensen twee potjes om hun plantje hebben. Eerst een lelijk, plastic potje en daar omheen een mooie sierlijke pot. De mooie, sierlijke buitenpot is goed te begrijpen, maar waarom eigenlijk die lelijke, plastic binnenpot?!

Die lelijke, plastic pot wordt vaak een binnenpot of kweekpot genoemd. Als je jouw plant in de winkel koopt, dan is de kans groot dat er een binnenpot omheen zit. De kweker stopt de plant in deze pot, zodat de plant makkelijk vervoerd kan worden zonder te beschadigen. Maar ook thuis is het handig om een binnenpot om je plant heen te hebben.
Want, aan de onderkant van de binnenpot zitten gaten. Deze gaten zitten er zodat het overschot aan water weg kan stromen uit de aarde. Dit heet ook wel drainage. Wanneer deze gaten niet in de pot zitten, zal het water in de aarde blijven en “verdrinkt” de plant. Het water zal zich aan de onderkant van de pot verzamelen waardoor de wortels in het water blijven staan, te vochtig worden en gaan rotten. Rottende wortels zijn echt funest voor jouw plant, waarschijnlijk gaat hij dat niet overleven... Kortom: gebruik een binnenpot!

Wanneer je geen binnenpot om je plant heen wilt doen, maar je plant gelijk in een sierpot wilt planten, dan is er nog een andere optie. Je kan namelijk gebruik maken van hydrokorrels. Hydrokorrels zijn bolletjes gemaakt van klei waardoor ze veel vocht op kunnen nemen. Voordat je de sierpot met potgrond vult leg je eerst een laag hydrokorrels onder in de pot. Het overtollige water zal opgenomen worden door de hydrokorrels waardoor de wortels er niet in blijven staan. Maar… het water kan alsnog geen kant op en kan onder in de pot gaan rotten. Deze rot kan vervolgens in de aarde komen en vervolgens alsnog de wortels beschadigen. Wil je je plant echt perse direct in de sierpot planten, zorg dan dat onderin de pot een gat zit en zet hem op een schotel.

Wij gebruiken meestal een binnenpot voor de beste drainage, wat doen jullie? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen


Reacties: