×

Log-in
Nog geen account? klik hier!


Wachtwoord vergeten? klik hier!

Geplaatst door: Stekt.

Geplaatst op: 28 Mar 2020

Voeding geven

De zon begint weer te schijnen en dus is het ook weer tijd om je planten wat voeding te geven! Maar waarom zou je jouw plant voeding geven? Wat is plantenvoeding? En waarom vooral in het voorjaar?

De basisbehoeften van een plant om te leven zijn licht, water en CO2. Met deze drie factoren kan een plant leven en groeien. Maar daarnaast is er nog een belangrijke factor die ook een grote bijdrage heeft aan het leven van een plant, namelijk een voedingsrijke bodem.
Om te leven en te groeien, neemt je plant allerlei stoffen uit op de grond. Dit zijn onder andere mineralen en bacteriƫn. Elke voedingsstof heeft een eigen bijdrage voor de plant. Zo kan de ene zorgen voor mooie glimmende bladeren en de andere zorgen voor een snellere groeispurt. Een goede mix van mineralen en bacteriƫn in de grond is dus belangrijk.
In de potgrond zit (een deel van) deze voedingsstoffen vaak wel verwerkt. Als je plant al een tijdje in dezelfde grond staat dan kan het zijn dat deze voedingsstoffen op raken. Het is dan zaak dat je de grond weer opnieuw verrijkt met voeding voor de plant. Dit kan door middel van speciaal gemaakte voeding voor je plant.

Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om plantenvoeding. Zo bestaat er vloeibare voeding wat je kan toevoegen aan het water, maar er bestaan ook korrels die je in de bodem kan stoppen.
Het voordeel van vloeibare voeding is dat je het zelf goed kan doseren en kan toevoegen wanneer jouw plant het nodig heeft. Het nadeel is dat het niet altijd op het eerste gezicht te zien is wanneer jouw plant precies voeding nodig heeft.
Daarom zijn er ook producten die je in de bodem stopt en langzaam de voeding af geven aan de bodem. Dit is dus erg gebruiksvriendelijk, je stopt het in de bodem en vervolgens hoef je er niet meer naar om te kijken. Door de langzame afgifte heeft jouw plant het hele jaar door voeding.
Een leuk voorbeeld van goede plantenvoeding zijn de grondleggers van Soil Sisters. Wij hebben deze producten kort geleden uitgeprobeerd en zijn heel enthousiast. Het zijn een soort tabletten met 100% organische plantenvoeding. Je stopt ze in de bodem en daarna hoef je er niet meer naar om te kijken. Wij zijn bezig met een experiment waarbij we twee graslelie stekjes vergelijken. De ene stek krijgt voeding en de andere niet. Benieuwd naar de voortgang en de resultaten, volg @stektplantenruil dan ook op Instagram!

De plantenvoeding geef je vooral in de zomer, aangezien de plant de voeding dan het hardste verbruikt en dus ook de aanvulling nodig heeft. Gebruik je vloeibare plantenvoeding, dan kun je dit dus het beste in de zomer geven. In de winter groeit de plant minder hard en kan de voeding de wortels beschadigen. Voor producten die je in de bodem stopt komt dit iets minder nauw, hierbij komt de voeding vrij op het moment dat de plant dit nodig heeft.Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen


Reacties: